edisi skodeng

CARA MAKAN DENGAN BETUL

Dinspirasikan Oleh MiSsKonsPiraSi on Feb 23, 2012

Tips:Bagaimana untuk makan dengan betul sebenarnya? Adakah anda mengamalkan cara pemakanan seimbang? Apa itu piramid makanan?Tahukah anda mengapa kita berasa lapar?Sedarlah kawan.. Perasaan membuak mahu makan itu sebenarnya tidaklah datang setiap masa.

U all lapar tatkala timetable makan yang telah menjadi kebiasaan seharian.Selain daripada itu ia hanyalah hawa nafsu semata.Fakta dibawah paras sedar...Kita akan selalu  teransang aka diransang untuk mengambil makanan oleh imaginasi sendiri  tatkala melihat iklan di tv or etc.

Praktikkan..Berhenti makan ketika sedang berpuas hati terhadap satu hidangan bukan apabila anda kenyang.Makan hanya bila lapar.Amalkan pengambilan sarapan pagi.Kurangkan manisan dalam hidangan dan harus diingat makanan manis itu sebenarnya membahayakan kesihatan.

Makan dengan perlahan, kunyah dengan betul.Ambil makanan bila perlu sahaja,serta kurangkan nasi include makanan berkanji lainya..Pelbagaikan lauk pauk dalam kategori menu sihat.Makan buah sebelum makan nasi.

Minum air masak secukupnya.Ganti aka tukar pencuci mulut dengan..amalkan meminum teh selepas makan.

Bersenam untuk meninggkatkan metabolisma badan, sedarkah anda senaman juga membantu serta mempercepatkan proses penghadaman..

ok thats all tips atau cara makan dengan betul by misskonspirasi. one thing.. mesti ingat baca doa sebelum dan sesudah makan taw..

{ 26 Komen Penuh Konspirasi... read them below or add one }

kim heeruul said...

minum teh selepas mkn memey trend gua.. =)

Selendang Merah said...

oke nak try wat esok..hehehe..
nice tip..:)

cinta siswi said...

makan biar berpada-pada..hehe

Mishter Izwän said...

mslh sy ialah tak suke bnyk2 lauk. cume 1 lauk cukup jerk. ptut la kurang sihat . tak mkn sayur

cweet pinky said...

lagik satu an miss konspirasi , jgnla sesapa gtl mkn buah lepas mkn tuh , mngarut , mkn buah patot sbelum mkn okei , bersama la kite bmengubahkan itu k ^^

ANDA MAMPU MNGUBAHNYA~

Akue Achik said...

sy musykil la missl..
pernah tbaca artikel yg tulis jgn amalkn minum teh lepas mkn..bole menjejaskn sistem penghadaman..

Teenager Housemaid said...

thanks for the tips..:D

saya ni dah lama tak bersenam.,.tsk.. nak start bersenam balik la..huhu

O CIKTEDDY said...

oh shaye sngt syuke skip bekpes..argh,mcm mane ni? >,<

dhiera said...

minum air itu penting~

teha said...

alamak ! kite xske minum teh.. mcm mn nie ? hehe

nadia liyana said...

~haha...dah cuba dah...minum air tuh...satgi jalan bunyis swuishh...cereng...klau mkanan dok dpan mta 24jam..susah gak nak lwan...kekeke...stat makan bismillah ea..

beckhrooy said...

tips yg bagus, tp selera mkn aku ni terlalu kuat he2

Amyra Azhar said...

huhu, terima ksih misskonspirasi. tersedar sikit T_T bila la nk kuruih ni T_T

MiSsKonsPiraSi said...

senangnya wife u nak handle nanti nie iz..hekhek

MiSsKonsPiraSi said...

depend kot achick..kiter taw minum teh baik after each meal pon dari ceramah pemakanan sihat kat hospital haritu hikhik..tak usha mana2 artikel lg nieh..huhu.

MiSsKonsPiraSi said...

start before its to late my dear

MiSsKonsPiraSi said...

kuruih tak penting sgt amyra..janji sehat and ada body gitew

MiSsKonsPiraSi said...

hek hek yea ke beck..tak dapek den nak nolong eh kiki

MiSsKonsPiraSi said...

terbaik la kim..

MiSsKonsPiraSi said...

cuba and praktikkan teruih yek selendang merah

MiSsKonsPiraSi said...

betul3..

MiSsKonsPiraSi said...

yepp cweet mkn buah sblum makn..lupa nk bubuh huhu tq remind me

MiSsKonsPiraSi said...

amalkan ambik bekpes even susu segelas or roti sekeping jea cikteddy..klu tak tu yg jd mkn tgh hari plus size punya hikhikjk

MiSsKonsPiraSi said...

cuba minuman lain janji panas kot..kiter dgr dari ceramah kat spital then tulislah kat blogni..xda rujuk memana kikki

MiSsKonsPiraSi said...

jgn banyak skali tgk tu nad..tp ambik dlm kuantiti skit berkali2..ckuplah satu liter sehari kiiki

MiSsKonsPiraSi said...

yepp

Post a Comment

Ler..takkan tgk jer..baca full entri taw~~dan..komen ar.. komen la... komen please..please...baru MissKonSpiRASi Sayang u all =) muaahh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Konspirasi by Misskonspirasi