edisi skodeng

Kenali Kuku Anda | Kesihatan & Kecantikan

Dinspirasikan Oleh MiSsKonsPiraSi on Feb 13, 2012

Thanks again sudi singgah belog musyuk i nie..before u baca story meh like disini here.Done? sayang sokmo kat u all semua.

Petang tadi sempat lepak dengan member depan taman, dekat rumah ni.Sembang punya pasal.. terlupa nak potong kuku.Mahu potong sekarang..hari sudah malam.Kata mak.. 'tak elok potong kuku dimalam hari'.Sebab musabab I sendiri tidak tahu.*Pantang larang orang tua,nak tak nak.. kena ikut rite..*

Sebelum blogger terhangat dipasaran memulakan hujah meh like fanpage kiter lagi here
 =))

Ramai tidak tahu mahupun enggan mengetahui  perkembangan kuku mereka.
Adakah anda kenali penyakit yang diidap dari warna kuku.Okeh misskonspirasi pon masih tercari fakta tu yek.Bytheway sebelum kita kenali kuku anda dan tip penjagaannya disini saya nak kongsi beberapa fakta tentang kuku.Misskonspirasi sememangnya baik hati selalu mengingatkan anda dari segala segi tak begitu...



*Fakta Tentang Kuku Yang Mesti Anda Tahu & Ambil Tahu*

~Kuku tangan akan tumbuh sekitar 1 mm every week.

~Kutikel adalah bahagian kulit melebar disekitar dasar kuku.Kutikel yang dibiarkan akan menyebakan bintik-bintik pada kuku anda.

~Pemain gitar mahupun pemain piano  lebih cenderung memiliki kuku panjang  dengan cepat..kerana sumbangan alat muzik itu dalam mempercepatkan proses pertumbuhan kuku .

~Minyak Zaitun / susu baik untuk melembutkan tangan berbanding losyen mahal!

~Elakkan memotong kuku terlalu pendek dan senget.Kuku akan tumbuh memanjang kedalam dan akan menyebabkan luka dibahagian dalam kuku

~Elakkan pembersih tangan ber alkohol, bagi mengelakkan tangan include sekitar kuku pecah dan merekah.

* Now you know rahsia cik kuku ,tak reti nak berterima kasih ka?

~But Misskonspirasi tetap sukakan kuku yang pendek bersih lagi sihat..Kata orang syaitan suka bergayut kat kuku panjang.. betul atau tidak Allah sahaja yang Maha Mengetahui.~

{ 34 Komen Penuh Konspirasi... read them below or add one }

O CIKTEDDY said...

nk try men gitarar plak...cpt skit kuku pnjang.kui3

MiSsKonsPiraSi said...

cuba jangan tak cuba cik teddy.. hehehe

A'ishah Kamaludin said...

Masa kecik2 dulu suke potong kuku pendek sangat, pastu kuku masuk ke daam, luka, pastu kena cekam kuku, pastu kena cagu.. Argghhh, ngeri bila fikir balik..

kyo_9 said...

salam perkenalan juga..
nice info pasal kuku..

hmm, widget popular post tu banyak gambar x senonoh la..
kalau nak letak gak, better letak bahagian bawah..
kui3

Akue Achik said...

sy ska men gtar tp tak ska kuku pjg sgt..huuhu

xbole ptg kuku mlm2 sbb konon nnt ada antu datang..

salam perkenalan dr achik... ^^

Amyra Azhar said...

boleh sebenarnya potong kuku waktu malam, tapi jgn potong kuku di tempat yg gelap tidak kira mlm atau siang. kata ustaz idrus =)

aReLaN said...

hahaha..time kasih atas perkongsian.dlu selalu gak simpan kuku tapi sebab main sukan,bahaya lak.pernah la kuku patah masa praktis.memang seksa.nak makan pon geli. :p

aReLaN said...

ps : dah follow sini.time kasih sudi tinggal komen kat blog saya.

Pendamba Mawar said...

PM main gitar gak tapi xselesa kuku panjang

O CIKTEDDY said...

tp gitar xde..haha

reenapple said...

oh... jadi aku faham... kenapa kawan-kawan aku suka simpan kuku panjang... diorang main gitar rupanya... hahaha

Zack Hazze said...

kuku kaki kakak ku...
tq utk info ni...
lepas ni Zack kena jaga kuku betul2... :)

dhiera said...

saya tiap2 minggu mesti potong kuku~ rimas kuku panjang~
kuku kaki je 2minggu atau 3mggu sekali sebab lambat panjang~

Mr.Clive said...

terima kacihh misskonspirasi! heeee :D

misluvcoklat said...

sy xleh tgok kuku pnjg skit..
xselesa kot =)

teha said...

kite pulak mmg suke potong kuku pendek2.. hehe :)

kim heeruul said...

kuku pendek nmpk seorang yg pembersih.. =)

MiSsKonsPiraSi said...

stop main gitar sure kuku lambat panjang ngee.. sbb main gitar menggalakkan pertumbuhan kuku.

MiSsKonsPiraSi said...

mesti sakit kan aishah..so dah beso jan wat lagi okay

MiSsKonsPiraSi said...

haha..tak senonoh kew.. ngee dah del.. saja letak sbb member sarankan leh dapat trafik percuma when people click disamping ada income gitew..

MiSsKonsPiraSi said...

uiks antuuuuuuuuuuu mak datok jangannnn misskonspirasi tak tido agi nie..

MiSsKonsPiraSi said...

cecama kembali kaseh nya arelan.. time kaseh daun keladi mai singgah lein kali datanglah lagi..ajak orang kampung skali ya..hihi

MiSsKonsPiraSi said...

kiki cikteddy...jum kita solang gitar dari anna rafali ngeee

MiSsKonsPiraSi said...

jangan terlalu pendek dahla teha tayung coz nanti sakit..misskonspirasi pernah rasa then tak ulang lagi ngee...

MiSsKonsPiraSi said...

time kaseh kim..ngeh ngeh akceli memang benci kuku panjang coz geli kalau nak makan guna tangan ngeee

MiSsKonsPiraSi said...

eh eh awak ..kita serupa la.. kiki

MiSsKonsPiraSi said...

oic...now i know thanks amyra..

MiSsKonsPiraSi said...

ekceli depa bukan sengaja nak simpan kuku tue ..cuma kuku lebih cenderung tumbuh aktif bila kita main gitar atau piano..

MiSsKonsPiraSi said...

jaga jangan tak jaga zack..kang kuku burok malu lak nak unjuk tangan time salam ngan member kan kan..

MiSsKonsPiraSi said...

satu kepala ngan misskonspirasi lah ni..

MiSsKonsPiraSi said...

ada isi tak time kaseh tu mr clive...takkan tapaham kot..ngeh ngeh..

MaYa MustWany said...

pernah hari tuh kuku xde la pnjang mana,main bowling terus patah kuku.serik.start tuh,tiap kli main bowling potong kuku pendek2.hihihi

MiSsKonsPiraSi said...

memang berkuku pendek terbaek lah kan kan.. takde susah mana nak jaga and paling penting bersihhh ngeh ngeh

sha my heart said...

nice sharing dear =)

Post a Comment

Ler..takkan tgk jer..baca full entri taw~~dan..komen ar.. komen la... komen please..please...baru MissKonSpiRASi Sayang u all =) muaahh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Konspirasi by Misskonspirasi